Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Πώς θα σε ερωτευτεί δυνατά (στ’ αλήθεια).



 Το μόνο αδύνατο, κατά πώς φαίνεται, για τους επιστήμονες, είναι να δημιουργήσουν μια μερέντα της προκοπής με μηδενικές θερμίδες, γιατί κατά τα άλλα, οι περγαμηνές τους είναι γεμάτες από εντυπωσιακά επιτεύγματα: Στο φεγγάρι πήγαμε, νερό στον Άρη βρήκαμε, εμβόλιο κατά της χολέρας ανακαλύψαμε και φωτογραφίες του ανθρώπινου εγκέφαλου μέσω του μαγνητικού τομογράφου βγάλαμε.
            Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό (ισάξιο ίσως της μερέντας χωρίς θερμίδες) διότι εκτός από την ανακουφιστική δυνατότητα να διαγιγνώσκονται ασθένειες, ίσως και εγκαίρως, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καλή ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο κεφάλι ενός ερωτευμένου ανθρώπου. Και αυτό, για εσένα κοριτσάρα μου, που θέλεις να κερδίσεις τον Μήτσο, είναι πολύ σημαντικό. Για την ακρίβεια, δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικό είναι.
            Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις και πλέον είναι γεγονός αποδεδειγμένο και αδιαμφισβήτητο πως όταν ερωτευόμαστε, άλλες περιοχές του εγκεφάλου δουλεύουν υπερωρίες και άλλες υπολειτουργούν. Η δραστηριότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα τις διακυμάνσεις στις ορμόνες, οι οποίες μέσω της υπόφυσης διαχέονται στον οργανισμό. Οξυτοκίνη (θα την δεις να αναφέρεται και ως οκυτοκίνη), βαζοπρεσίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες, αδρεναλίνη και ντοπαμίνη, είναι μερικά μόνο από τα φυσικά χημικά του οργανισμού. Ξέρω πώς ηχούν στ’ αυτιά σου: τσιν τσον! Κινέζικα! Ο έρωτας, όμως, είναι αποδεδειγμένα χημεία.
            Πιο συγκεκριμένα τώρα. Η χημική διαταραχή που προκαλείται στον εγκέφαλο του ερωτευμένου (οι επιστήμονες μας λένε ότι είναι παρόμοια με αυτή που υφίσταται ένας άνθρωπος με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή!) έχει τα εξής αποτελέσματα, που συνήθως έρχονται με την ακόλουθη σειρά: ερωτική επιθυμία, πάθος, υπερβολική χαρά, ανεξήγητη μελαγχολία, ανικανότητα αντικειμενικής κρίσης και συναισθηματικό δέσιμο. Και το καλό νέο είναι πως μπορείς να βάλεις το χεράκι σου, έτσι ώστε να ξυπνήσουν τα επιθυμητά spots στον εγκέφάλο του Μήτσου, να σε ερωτευτεί δυνατά και να ζήσετε εσείς καλά κι αυτοί καλύτερα.
             Τι πρέπει να κάνεις, δηλαδή, για να σε ερωτευτεί πολύ; Καταρχήν, οφείλεις να είσαι ερωτικά διαθέσιμη (ανεβάζεις την ντοπαμίνη του). Το ερωτικό παιχνίδι είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι φανταζόμαστε και σήμερα, δυστυχώς, η βιομηχανία και τα ΜΜΕ το έχουν ευτελίσει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οφείλεις να είσαι ερωτικά διαθέσιμη και να κάνεις σαφές ότι αυτόν τον άντρα τον ποθείς, χωρίς όμως να οδηγηθείτε στο κρεβάτι. Για πόσο; Εσύ θα κρίνεις, αλλά τα τρία με τέσσερα ραντεβού έχε τα ως δεδομένα. Του λες, λοιπόν, ότι σε μαγνητίζει. Ανταποκρίνεσαι στο φιλί του. Του λες ότι προφανώς και τον σκέφτεσαι. Αν σε προσκαλέσει να περάσετε τη νύχτα μαζί, του λες ότι το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι έναν άντρα σαν κι αυτόν να τον χαραμίσεις για ένα βράδυ. Σου έχει κάνει εντύπωση και σου είναι αδύνατο να αρκεστείς σε μια κατάσταση που γρήγορα θα ξεφουσκώσει, με κάποια τόσο καλή περίπτωση. Εννοείται ότι δεν λες «είναι πολύ νωρίς και δεν είναι σωστό να κοιμηθούμε ακόμα μαζί». Είναι, όμως ξεκάθαρο ότι βγαίνετε γιατί σου αρέσει και τον ποθείς και όχι επειδή περιμένεις να δεις αν αρέσεις εσύ σε εκείνον. Αντερστάντν;
             Κατά την διάρκεια του φλερτ, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε, μυρίζετε ο ένας τις φερορμόνες του άλλου και αν οι εγκέφαλοι εγκρίνουν τις μυρωδιές σας, τότε το σμίξιμο σας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Η φύση, μας έχει προγραμματίσει έτσι, ώστε με βάση την μυρωδιά των φερορμονών να ταιριάζουμε καλά και εμείς αλλά και τα ανοσοποιητικά μας συστήματα, προκειμένου εν τέλει να τεκνοποιήσουμε. Είδες; Η μαμά φύση κάνει ήδη την δύσκολη δουλειά.
            Το επόμενο που κάνεις όσο βρίσκεστε στην διαδικασία του φλερτ, είναι να είσαι τρυφερή, διότι οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη έχουν ως επακόλουθο και τον συναισθηματικό δεσμό (οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που μας δένει με την μητέρα μας, φα-ντά-σου!). Σου φαίνεται μάλλον διαφορετικό από όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, έτσι; Κανονικά, αυτό που ξέρεις είναι πως πρέπει να το παίξεις δύσκολη. Αυτή, ναι, είναι η μισή αλήθεια. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να το παίζεις δύσκολη, αλλά να κρατάς μια διερευνητική στάση. Αυτός ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, είναι ακόμα ένας άγνωστος, επί της ουσίας. Στα ραντεβού σας δεν περιμένεις να σε εγκρίνει εκείνος, είσαι εκεί για να δεις αν θα τον εγκρίνεις κι εσύ. Ούτε στο διάστημα που μεσολαβεί χτυπιέσαι πάνω από το τηλέφωνο μέχρι να σου τηλεφωνήσει. Μια χαρά γυναίκα είσαι, υπάρχουν πολλά πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις. Εφόσον, όμως υπάρχει μεταξύ σας καλό κλίμα και έλξη, τότε του δίνεις στοργή, προκειμένου να ενεργοποιήσεις τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που λέγαμε. Τον αγγίζεις στο χέρι ή πίσω από τον λαιμό. Μοιράζεσαι μαζί του κάτι που σε απασχολεί και του λες ότι αισθάνεσαι καλύτερα που του μίλησες. Εκφράζεις τον θαυμασμό σου για την δουλειά ή τις σπουδές του. Ζητάς να μάθεις περισσότερα για κάτι που του αρέσει, π.χ. ένα ταξίδι που έκανε.
Εννοείται ότι όλα αυτά τα κάνεις ούσα στα καλύτερά σου, εμφανισιακά. Μην ανησυχείς που δεν μοιάζεις στην Ζιζέλ. Καμιά μας δεν μοιάζει. Επίσης, είσαι ξεκάθαρα ευγενική. Ο άντρας ενδέχεται να σου πει αρκετές χοντράδες ή να δοκιμάσει τις αντοχές σου με πολλούς τρόπους. Παραμένεις classy και ευγενική, no matter what. Γιατί; Κάνε λίγο εικόνα το εξής σκηνικό. Έχετε βγει και αυτός πιάνει κουβέντα με μια άλλη κοπέλα. Ή σου κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για την εμφάνισή σου. Κάνει τελοσπάντων κάτι για το οποίο άνετα θα του έφερνες κάτι βαρύ στο κεφάλι. Τι κάνεις όμως; Παραμένεις ευγενική, περνάς καλά, τελειώνει η βραδιά και όταν επικοινωνήσει ξανά, αρνείσαι να βγεις ραντεβού μαζί του. Πρόσεξε: Δεν το παίζεις γιόλο. Του λες την αλήθεια, με το γάντι: «Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Όχι, δεν θα μπορέσω να βγούμε γιατί φαίνεται πως θέλουμε διαφορετικά πράγματα. Να ξέρεις, παρόλα αυτά ότι πέρασα πολύ καλά μαζί σου. Ίσως συναντηθούμε σε ένα καλύτερο timing». Το «bye, σε κλείνω τώρα γιατί έχω ραντεβού με την μανικιουρίστ μου» είναι προαιρετικό και δεν συστήνεται.
            Πόσο κρατάει αυτό το ορμονικό αλαλούμ; Το μεγάλο κρασάρισμα, ο ερωτευμένος το παθαίνει τους πρώτους έξι έως εικοσιτέσσερις μήνες. Και μετά; Μετά ακολουθούν κάποια χρόνια που οι ορμόνες της αγάπης (πάλι οξυτοκίνη, βαζοπρεσίνη) δένουν το ζευγάρι και η σχέση γίνεται σχέση κανονική, χωρίς αφόρητη τρέλα και πανικό. Ουσιαστικά, ο οργανισμός προσπαθεί να ηρεμήσει, αφενός για να μην καταλήξουμε στο ψυχιατρείο, αφετέρου για να εκπληρωθεί ο απώτερος, ένας και μοναδικός σκοπός της φύσης, που είναι η τεκνοποίηση. Η Ειρήνη Χειρδάρη, πολύ εύστοχα έχει γράψει πως τότε «ο εγκέφαλος ισορροπεί». Με δυο λόγια, όταν ερωτεύεσαι δεν είσαι και πολύ στα καλά σου. Αλλά αυτή είναι και η μαγεία. Για περισσότερα, stay tuned.

            *Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το περιοδικό Vita και από το σεμινάριο «Σχολή αποπλάνησης» της Ειρήνης Χειρδάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου