Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο χωρισμός των Χριστουγέννων

Πηγή: http://www.yourtango.com/
Μέσα στα χρόνια που γράφω για σχέσεις, έχω μιλήσει με πολλές γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να μου πούνε για την ζωή τους. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στις συζητήσεις μας ανακύπτει το εξής θέμα: Ένας σύντροφος, που λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, τις οποίες είχατε σχεδιάσει να περάσετε όμορφα και αγαπημένα, σκάει την βόμβα και σου ζητάει να χωρίσετε. 


Δεν χρειάζεται να είναι περίοδος Χριστουγέννων για να πονέσει ένας χωρισμός. Τις ημέρες αυτές όμως, το τσίμπημα που αισθάνεσαι αν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Το 2008, η φίλη μου η Ελένη ετοιμαζόταν για τις ημέρες των γιορτών. Ήταν 21 Δεκεμβρίου. Χριστούγεννα κάργα. Η σχέση της με τον Κώστα δεν ήταν στο καλύτερό της σημείο: Ήταν σαφές ότι ο Κώστας απομακρυνόταν. Πρόσεξε τώρα: η φίλη μου προσπάθησε να το συζητήσει μαζί του αλλά αυτός απέφυγε την συζήτηση. Αποφάσισαν από κοινού να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα και να κάνουν αλλαγή του χρόνου οι δυο τους στο σπίτι της Ελένης. Η ίδια το είδε σαν μία προσπάθεια να αναθερμάνουν την σχέση τους. Δεν την αδικώ. Και πάνω, λοιπόν, στον προβληματισμό για το αν έπρεπε να μαγειρέψει γαλοπούλα ή χοιρινό για το ιδιαίτερο ρεβεγιόν ακούγοντας το "All I want for Christmas", ο Κωστάκης της το έσκασε το παραμύθι. Την πήρε τηλέφωνο - εννοώ δηλαδή ότι ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ - και με το ύφος του ανθρώπου που ξέρει ότι δεν συμπεριφέρεται σωστά της είπε ότι θέλει να χωρίσουνε. Ταν τααααααν! Κεραμίδα. Και βέβαια, το μουσικό background άλλαξε στο "Last Christmas".

Δεν ξέρω αν η Ελένη θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι διαφορετικό. Προσπάθησε να του μιλήσει και μετά θέλησε να δώσει μια ευκαιρία στην σχέση της. Αλλά εκείνος, είχε ήδη προαποφασίσει ότι θα χωρίσουν και της το είπε με ένα βολικότατο τηλεφώνημα. Έτσι ούτε πολυκουράστηκε με το να δίνει εξηγήσεις και έμεινε ελεύθερος (ίσως, αλλά δεν ξέρουμε) και ωραίος (σχήμα λόγου, ξέρουμε σίγουρα).

Εγώ προσπαθώ πάντα να καταλάβω και τις δύο πλευρές. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που ερχόμαστε πιο κοντά, περνάμε χρόνο με τους δικούς μας, χουλουλιάζουμε και ίσως συναντάμε συγγενείς, γονείς, παππουδογιαγιάδες, , θείους, θείες, κλπ. Αν κάποιος νιώθει ότι θέλει να βγει από μια σχέση, αυτό το πράγμα το βλέπει σαν βουνό και θέλει να χωρίσει πριν από τις γιορτές, πριν γνωρίσει όλο αυτό τον κόσμο και γίνει γνωστός ως "το αγόρι σου". Αν δούμε την μεγαλύτερη εικόνα, τότε καλά κάνει. Είναι δυσάρεστο να επενδύσεις συναισθηματικά σε κάποιον, να περάσετε τις γιορτινές ημέρες μαζί, να τον γνωρίσεις στο περιβάλλον σου και μετά να σε αφήσει.

Αυτό που λέω συνήθως είναι πως μια κατάσταση που σέρνεται απλά παρατείνει τον πόνο. Η ευτυχία των γιορτών, για την Ελένη, αν δεν της ζητούσε ο τύπος να χωρίσουν τις παραμονές, δεν θα ήταν παρά μια ψευδαίσθηση. Από την άλλη, τώρα έχει να αντιμετωπίσει μια μίζερη πραγματικότητα: πόνος, θλίψη, παράπονο και πολλά ερωτηματικά. "Μήπως με άφησε γιατί θέλει να περάσει τις γιορτές με άλλη;". "Δεν άξιζα κάτι περισσότερο από ένα ξερό τηλεφώνημα;".

Καταρχήν, όπως σε πολλά άλλα προβλήματα, η λύση ξεκινά με μια βαθιά ανάσα. Το εννοώ. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Στους ανθρώπους συμβαίνουν πολλά άσχημα πράγματα και στην ζωή μας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις. Αυτή είναι μία ακόμα δυσκολία. Θα την αντιμετωπίσεις όμως. Καταρχήν, κάνε οτιδήποτε για να μη μένεις μόνη σου. Συναντήσου με οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Πρέπει να είσαι με κόσμο. Μίλησε με φίλες/φίλους για αυτό που σου συνέβη. Κάνε όμως και άλλα πράγματα. Πήγαινε στα μαγαζιά, φτιάξε ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό και μοίρασέ το σε γνωστούς, γενικώς φρόντισε να είσαι απασχολημένη. Δεν θα τον ξεχάσεις, σου υπόσχομαι όμως ότι θα ξεχαστείς. 

Δεν είναι σωστό να τον πάρεις τηλέφωνο. Οι γιορτινές μέρες δίνουν πολλές αφορμές για επικοινωνία με ανταλλαγή ευχών. Μην το κάνεις. Και σου λέω να μη το κάνεις γιατί είναι αυτό ακριβώς που περιμένει από εσένα να κάνεις. Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι αυτός ο άντρας να επικοινωνήσει ξανά μαζί σου. Και λέω δυστυχώς, γιατί αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Πέρασε ωραία στις γιορτούλες, πιθανόν με άλλη σύντροφο, δεν του έκατσε τελικά, ας δει τι γίνεσαι κι εσύ. 

Πολλά προβλήματα στις σχέσεις ξεκινούν από το γεγονός ότι συγχωρούμε πράγματα που δεν πρέπει να συγχωρήσουμε. Ένα ζευγάρι που έχει προβλήματα στην σχέση του τα συζητά και εξετάζει αν υπάρχουν λύσεις. Το να φεύγει πριν από τις γιορτές ο ένας σαν τον κλέφτη, είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να το αγνοήσεις. Δεν θα είναι εύκολο, λοιπόν. Αν όμως αυτές οι γιορτές δεν μπορούν να είναι καλές για εσάς τους δύο, τότε προσπάθησε με όλη σου την δύναμη να είναι καλές για εσένα και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου